Koristimo internet kolačiće (cookies) i poštujemo Vašu privatnost kako bi imali optimalno iskustvo na našoj web strani.

Šta je u stvari zubni implant?

U današnje vreme sve više pacijenata dolazi kod nas u ordinaciju interesujući se za ugradnju jednog ili više implantata. Danas ćemo pričati o zubnim implantatima i trudićemo se da razjasnimo sve nedoumice koje imate.

Šta je zubni implant?
Po definiciji,zubni implant je veštački zubni koren koji je postavljen u vilicu da podrži budući protetski rad(krunicu,most ili protezu) Zubni implant je specijalan tanki titanijumski šraf,specifične izrade.Pod tim mislimo da svaki implant u zavisnosti od proizvodjača ima različit korak navoja,različit oblik samog”šrafa” gde se posebno obraća pažnja na njegov vrh kao i na njegov završni krestalni deo.Takodje vrlo je bitna i sama površina implantata koja u stvari treba da bude podloga za urastanje ćelija vilicne kosti i same integracije implanta u viličnu kost. Ovo je jako opširna i visoko stručna tema i u ovom blogu bi bilo suvišno da baš toliko opterećujemo pacijente sa svim detaljima.

Zubni implanti mogu značajno da unaprede kvalitet života kod pacijenata.

  • implanti u potpunosti imitiraju prirodan zub i pacijenti se osećaju zadovoljno i sigurno.
  • nema više nošenja pokretnih proteza koje se pomeraju u ustima u toku obroka i prave nelagodnost pacijentima.
  • pacijenti mogu potpuno normalno i opušteno da pričaju,za razliku od prethodnog perioda kada su noslili proteze i stalno se plašlili da će one da ispadnu ili da se pomere u toku razgovora.

Ono što pacijenti moraju da znaju,da kad dobiju implant koji se integrisao u kosti i izradjen je na njemu proteski rad,dugovečnost celog rada zavisi od njihove dobre oralne higijene i dobrog oralnog i opšteg zdravlja.

U svakom slučaju ako razmišljate o ugradnji zubnog implanta,trebalo bi da odete na pregled kod specijaliste oralnog hirurga kako bi vam predočio koje su najsigurnije i najbolje opcije u vašem slučaju.