Koristimo internet kolačiće (cookies) i poštujemo Vašu privatnost kako bi imali optimalno iskustvo na našoj web strani.

Zubni dentalni implantati

Zakažite konsultacije

Zubni / Dentalni implantat je veštački koren koji se ugrađuje u kost. Najčešće se izrađuje od titanijuma i koristi se u stomatologiji za nošenje nadoknade jednog ili više zuba kako bi se zamenili izgubljeni pojedini zubi ili grupe zuba.

Praktično svi dentalni implantati koji se danas koriste jesu tipa korenskih endeosealnih implantata, tj. veoma su slični pravom korenu zuba, jer poseduju oblik korena i postavljaju se u kost.

Vilična kost prihvata titanijumski implantat i tada dolazi do oseointegracije odnosno koštane integracije koja se odnosi na spajanje površine implantata sa okolnom kosti. Dentalni implantati se zatim sjedinjuju s kosti i koriste se kao podrška brojnim zubnim nadoknadama, uključujući krunice, mostove na implantima ili proteze. Takođe se mogu koristiti i kao oslonac za ortodontsko pomeranje zuba. Upotreba dentalnih implanata omogućava jednosmerno pomeranje zuba bez povratnog dejstva (primenjuje se u ortodonciji).

Implantati su najbolje i najracionalnije rešenje kod gubitka zuba.

Oni su optimalno rešenje u terapeutskom, medicinskom ali i u estetskom smislu.

Implantati pacijentima vraćaju osećaj prirodnih zuba, izgledaju prirodno i u potpunosti se uklapaju u vilicu sa preostalim zubima pacijenta.

Mi koristimo implantate sačinjene od titanijuma, materijala koji ljudski organizam lako prihvata, i oni se hirurški postavljaju na mesto u vilici gde nedostaje zub. Na postavljene implantate nakon određenog perioda integracije, postavljaju se suprastrukture a preko njih krunice i mostovi.

Zubni implantati su veličine prirodnog korena zuba i garantuju prirodan i siguran osećaj prilikom govora i jela.

Kolika je uspešnost postavljanja zubnih/dentalnih implantata?

Kliničke studije potvrđuju da je uspešnost postavljanja implantata 90-100%,na 10 godina. Taj mali procenat neuspešnosti, nastaje obično odmah po ugradnji, usled različitih faktora. Ukoliko se pacijent pridržava saveta koji mu je stomatolog dao i održava adekvatnu oralnu higijenu, jednom dobro integrisan implantat ima odličnu prognozu.

Zakažite konsultacije

Koliko traje čitava procedura?

Kliničke studije potvrđuju da je uspešnost postavljanja implantata 90-100%,na 10 godina. Taj mali procenat neuspešnosti, nastaje obično odmah po ugradnji, usled različitih faktora. Ukoliko se pacijent pridržava saveta koji mu je stomatolog dao i održava adekvatnu oralnu higijenu, jednom dobro integrisan implantat ima odličnu prognozu.

Koji su potencijalni problemi za uspešnu ugradnju zubnih implantata?

Nedovoljna količina kosti i njen kvalitet mogu biti kontraindikacija za postavljanje implantata. U takvim slučajevima pristupa se dodatnoj hirurškoj proceduri nadogradnje veštačke kosti (augmentacija). Takođe i lose opšte zdravstveno stanje, kao i pacijenti kod kojih je nemoguće uspostaviti adekvatnu oralnu higijenu, mogu ugroziti uspešnost implantne rehabilitacije.

Nadogradnja kosti (augmentacija koštanog grebena)

Gubitak kosti posle vađenja zuba, upala ili trauma ne znači nemogućnost ugradnje implantata. Da bi se postigli optimalni rezultati kako u funkcionalnom tako i u estetskom smislu, nekada je potrebno sprovesti oralno hiruršku intervenciju nadogradnje veštačke kosti koja se radi pre ili u toku ugradnje implantata. Nadograđuje se količina kosti koja je implantatu neophodna kao potpora kako bi, sa aspekta statike, mogao podneti sve sile koje se javljaju u procesu žvakanja. Postoji nekoliko različitih tehnika nadogradnje kosti, ali se sve na kraju svode na odabir koštanog materijala. To može biti autologna kost ili materijali životinjskog porekla iz specijalizovanih laboratorija. Za svakog pacijenta postoji određena indikacija, ali je cilj uvek isti - dobiti kvalitetnu kost koja će biti pogodna za uspešnu implantaciju.

Da li su zubni implantati skuplji od proteza?

Iako je inicijalno cena postavljanja implantata visoka, oni ipak predstavljaju trajno rešenje, i s toga su na dugi rok svakako jeftinija solucija od druge vrste protetskih radova.

Da li se kod starijih pacijenta mogu postaviti dentalni implantati?

Naravno! Pacijentima mlađe dobi sugeriše se postavljanje implantata kao najbolja solucija zbog uglavnom dobrog stanja zubne kosti u koju se implantat postavlja. Ipak, i kod starijih pacijenata, ako stomatolog ustanovi da je operacija moguća, postavljanje implanata se preporučuje i može se bezbedno izvesti.

Zakažite konsultacije

Da li zubni/dentalni implanti sadrže neke štetne metale?

Ne. Implantati se prave od titanijuma, izuzetno su bio-kompatibilni i nisu štetni za ljudski organizam.

Šta se dešava posle same operacije?

Nakon samog operativnog zahvata, javlja se osećaj utrnulosti i eventualno blagog bola na samom mestu ugradnje. Takođe je moguće da se zbog otoka neko vreme oseća utrnulost u vilici i usnama. Ovi simptomi su uobičajeni i nestaju nakon nekoliko dana. Ukoliko se to ipak ne dogodi, potrebno je obratiti se lekaru.

Da li je procedura postavljanja implantata bolna?

Hirurški zahvat radi se u lokalnoj anesteziji i samim tim procedura je potpuno bezbolna. Po završetku procedure i nakon što prestane dejstvo anestetika, mogući su blagi bolovi za koje Vam najčešće prepisujemo adekvatan analgetik.

Ugradnja zubnih implantata odmah nakon vađenja zuba

Standardna procedura ugradnje zubnih implantata je do skora preporučivala da se posle vađenja zuba, ekstrakciona rana ostavi 2-3 meseca kako bi se koštano tkivo oporavilo i tek nakon tog perioda pristupa se ugradnji implantata. Međutim, klinički nalazi u poslednjih 20-tak godina sa veoma dobrim rezultatima pokazali su visok postotak (više od 95%) uspeha prilikom ugradnje implantata neposredno po vađenju zuba u ekstrakcionu ranu,(imedijantna ugradnja).

Indikacije za imedijantnu ugradnju su:

  • traumatska ekstrakcija zuba
  • interna resorpcija
  • eksterna resorpcija
  • parodontalna obolenja
  • izgubljen implantat
  • neuspeh endodontske i hirurške terapije zuba

Ugradnja implantata odmah nakon vađenja zuba je procedura gde se odmah nakon vađenja zuba,u ekstrakcionu ranu postavlja implantat odgovarajućeg promera. Takođe ova tehnika može biti kombinovana sa imedijantnom restauracijom. Ovo znači da se pacijentu u jednoj seansi,vadi zub i ugrađuje implantat i dobija istovremeno privremen fiksni protetski rad.

Na ovaj način smo pacijentu olakšali čitavu proceduru,skratili smo vreme do finalnog protetskog rada i što je najvažnije zadovoljili smo estetski i funkcionalni momenat.

Hirurška tehnika imedijantne ugradnje se nešto razlikuje od standardne ugradnje. Prilikom ugradnje implantata neposredno nakon vađenja zuba,treba obratiti pažnju na debljinu bukalne kosti,visinu pripojne gingive i zapaljenske procese okolnih tkiva.

Da sumiramo na kraju,da je imedijantna ugradnja zubnih implantata odlična tehnika i značajan napredak u implantologiji,ali da bi bila uspešna moraju da se poštuju principi koje smo spomenuli.

Pravi kandidati za postavljanje implantata odmah nakon vađenja zuba(imedijantna implantacija)su pacijenti koji nemaju upalne procese u okoloni,imaju ocuvane koštane zidove ekstrakcione rane i gingivu potrebne debljine.

Kako najbolje održavati već ugrađene zubne implantate

Zubni implantati su odličan način da povratite Vaš osmeh.Kada se pravilno postave i sa adekvatnim protetskim radom na njima,osećaj kao da imate svoje zube,a što je jos važnije i funkcija i estetika su potpuno zadovoljene.Ukoliko se još pravilno održavaju mogu da traju čak i do 20 godina.

Održavanje zubnih implantata koji su postavljeni,ne razlikuje se značajno od održavanja Vaših prirodnih zuba.
Ovo znači da implante kao i zube treba oprati bar dva puta dnevno,takođe zubni konac treba koristiti bar jednom dnevno,kao što se preporučuje i kod prirodnih zuba. Ako ste u mogućnosti operite zube posle svakog obroka, posebno obraćajući pažnju na sve strane implanta odnosno krunice na implantu.

Evo nekoliko korisnih saveta koji bi trebali da budu svakodnevna rutina u održavanju oralne higijene:

  • električna ili obična četkica,ali isključivo meka(soft)
  • pasta sa fluorom ili eventualno pasta koja utiče da se kamenac lako razgrađuje
  • zubni konac za uske prostore između krunica ili zuba gde četkica ne moze da dopre.
  • tečnosti za ispiranje usta

Za pravilno održavanje zubnih implantata nije dovoljna samo dobra oralna higijena.Preporuka je poseta stomatologu bar dva puta godišnje kako bi se uradilo profesionalno čišćenje implantata a istovremeno i pratilo stanje ostalih zuba. Vrlo je važno peduprediti svaki potencijalni problem sa zdravljem vaših zuba ili ga rešiti što ranije kako se ozbiljniji procesi ne bi razvili.

Šta se dešava sa implantatima ako ne održavamo adekvatnu oralnu higijenu

Ukoliko se ne pridržavamo saveta stomatologa,da zube treba prati bar dva puta dnevno i koristiti zubni konac ili interdentalne četkice,posebno u prostorima oko implantata,dolazi prvo do krvarenja mekih tkiva oko implantata,promena poznata jos kao mukozitis.Takvo stanje možemo još da tretiramo i smirimo upalu.

Ako se takvo stanje zanemari,ono ide u progresiju i dolazi do gubitka kosti oko implantata.Gubitak kosti oko implantata mora na vreme da se konstatuje i da se primene hirurške procedure nadoknade kosti i mekih tkiva.
Ukoliko ovaj problem gubitka kosti bude zanemaren,to vodi daljoj progresiji i daljem gubitku kosti oko implantata i dolazimo u situaciju da takav implant mora da se eksplantira.

Zaključak je,da su redovne kontrole i dobra oralna higijena od ključne važnosti za dugovečnost Vaših implantata i zuba.

Procedura postavljanja zubnih implantata

1.Planiranje intervencije

Pre početka operacije neophodno je detaljno i pažljivo planiranje radi određivanja vitalnih struktura kao što su donji alveolarni nerv ili sinus i oblik i dimenzije kosti, kako bi se implantat pravilno orijentisao i omogućio najbolji rezultat. Uobičajeno je da se pre operacije urade dvodimenzionalni snimci kao što su ortopan snimak, retroalveolarni snimci i naravno CBCT snimak (3D).

2.Hirurška intervencija

Pošto je na osnovu analize snimka napravljen plan ugradnje implantata, pristupa se hirurškoj ugradnji, gde se u jednoj poseti plasira jedan ili više implantata (sve je apsolutno bezbolno) i prešiva se sluzokožom. Implantat ostaje prekriven sluzokožom sve dok ne dođe do potpune oseointegracije, što je proces koji traje oko 2-3 meseca, u zavisnosti od slučaja.

3.Otvaranje implantata

Od momenta ugradnje implantata do njegovog otvaranja, odnosno uklanjanja površinskog sloja gingive koja prekriva implantat, on se uopšte ne vidi (osim na snimku). U ovoj fazi uklanja se tanak sloj gingive i postavlja se gingiva former koji ima ulogu modelovanja desni, da bi kasnije pri izradi protetskog rada postigli utisak prirodnog zuba.

4.Izrada protetskog rada na implantima

Zakažite konsultacije

Prednosti zubnih implantata

Implantati omogućavaju istu jačinu žvakanja kao i prirodni zubi
Jačina žvakanja koju omogućava proteza samo je 1/20 jačine koju omogućavaju prirodni zubi. Nasuprot tome, implantati nam omogućavaju da žvaćemo jednako snažno kao i sa prirodnim zubima, čak i kada je u pitanju tvrda hrana.

Pružaju osećaj prirodnih zuba
Implantati ne samo da izgledaju kao prirodni zubi, već pružaju i osećaj prirodnih zuba.

Zaštita okolnih zuba
Implantati se smeštaju u šupljinu gde zub nedostaje, čime se izbegava brušenje okolnih zdravih zuba.

Izbegavanje nelagodnosti nošenja proteze
Postavljanjem implantata izbegava se nelagodnost nošenja proteze, loš zadah i ostali propratni efekti nošenja proteze.

Komfor prirodnog zuba
Implantat je trajan i pruža komfor prirodnog zuba jer je pričvršćen za zubnu kost.

Održava zdravom zubnu kost
Nošenje proteze tokom dugog perioda vremena dovodi do resorpcije zubne kosti što nije slučaj kod implantata.

Uživanje u jelu
Implantati vam omogućavaju da u potpunosti osećate strukturu i ukus hrane, kao i kod prirodnih zuba

Povećava stabilnost kod totalnih proteza
Totalnu protezu moguće je potpuno fiksirati za implantate što sprečava njeno pomeranje i ispadanje.

Besplatan smeštaj

Svim pacijentima koji dolaze iz inostranstva a čije stomatoloske usluge prelaze 3000 eura, obezbeđujemo besplatan smeštaj za vreme trajanja stomatološkog tretmana u komfornim i udobnim apartmanima u neposrednoj blizini ordinacije. Dolazak je potrebno najaviti bar dve do tri nedelje unapred radi pravovremene rezervacije smeštaja.

Beograd zauzima značajno mesto na turističkoj mapi Evrope, a naša ordinacija nalazi se u samom centru grada u neposrednoj blizini Hrama Svetog Save.

Trudimo se da Vam poseta našoj ordinaciji i obilazak Beograda u slobodno vreme vrati osmeh na lice u punom sjaju.