Koristimo internet kolačiće (cookies) i poštujemo Vašu privatnost kako bi imali optimalno iskustvo na našoj web strani.

Protetika

U stomatološkoj ordinaciji "Dr Đorđević" moguće je uraditi sve vrste fiksnih i mobilnih protetskih radova.

  • Metalo-keramičke krunice i mostovi
  • Metalo-keramičke krunice i mostovi na leguri od zlata
  • Bezmetalna keramika
  • Teleskop krunice
  • Vizil parcijalne proteze u kombinaciji sa keramičkim krunama uz pomoć veznih elemenata - atečmena
  • Totalne proteze (sa ili bez metalne baze)
  • Totalne proteze na mini-implantima (problem da donja proteza "neće da stoji" je rešen)
  • Nadoknade na implantatima

Krunice

Kruna je tip protetskog rada koji potpuno pokriva ili okružuje zub ili zubni implantat. Krune su obično neophodne kada veliki kavitet ugrožava trenutno zdravlje zuba. Krune se obično vezuju za zub pomoću cementa. Krune mogu biti od različitih materijala koji se proizvode indirektnim metodama. Krune se često koriste kako bi poboljšale snagu ili izgled zuba.
Pošto su neosporno korisne za zdravlje zuba, procedure i materijali koji se za njih koriste mogu biti prilično skupi. Najčešći metod pravljenja krune uključuje otisak zuba koji uzima protetičar kako bi van usne duplje napravio krunu. Kruna se umeće naknadno. Ovaj posredni metod protetskog rada omogućava korišćenje jakih restorativnih materijala za čiju pripremu je potrebno mnogo vremena i visoka toplota (takvi su metal za odlivanje ili užareni porcelan) što nije moguće izvršiti unutar usne duplje.
Imajući u vidu svojstva širenja, relativno slične troškove materijala i estetiku, mnogi pacijenti prave krune od zlata. S obzirom na razvoj novih tehnologija i nauke o materijalima, kompjuteri su sve češće uključeni u izradu kruna i mostova (npr. CAD/CAM stomatologija).

Bezmetalne krunice
Metalokeramičke krunice

Most

Most jeste nadoknada koja zamenjuje izgubljeni zub trajnim spajanjem na susedne zube ili zubne implantate. Most se pravi tako što se bruse zubi, do zuba koji nedostaju. Drugim rečima, zubni patrljak je smanjen tako da se obezbedi prostor za materijal koji se koristi za rekonstrukciju veličine i oblika prirodnih zuba, kao i kontakta sa susednim zubima i antagonistima. Dimenziju mosta određuje Anteov zakon: "Površina korena nosača mora biti jednaka ili veća od površine zuba koji nedostaju".

Detaljnije o mostu

Proteza - veštački zubi

Proteza, takođe poznata i kao veštački zubi, jeste protetska nadoknada izgrađena da bi se zamenili zubi koji nedostaju i koje podržavaju okolna meka i tvrda tkiva usne duplje. Standardne proteze se mogu vaditi, ali postoji više vrsta od kojihe se neke oslanjaju na povezivanje ili pričvršćivanje na zube ili zubne implantate. Postoje dve osnovne kategorije proteza, zavisno od toga da li se koriste da zamene zube koji nedostaju na mandibularnom ili maksilarnom luku.

Detaljnije o protezama