Koristimo internet kolačiće (cookies) i poštujemo Vašu privatnost kako bi imali optimalno iskustvo na našoj web strani.

Ortodoncija

Ortodoncija (orthos - prav, ispravan, savršen, odous - zub) je prva stomatološka specijalnost koja se razmatra u okviru proučavanja i lečenja malokluzije (nepravilnog zagrižaja), što može biti posledica nepravilnosti zuba i/ili disproporcionalnog odnosa vilica. Ortodontsko lečenje može se fokusirati samo samo na nepravilno postavljen zub, ili se može baviti kontrolom i izmenama rasta lica. U ovom poslednjem slučaju, bolje je definisan kao dentofacijalna ortopedija.

Ortodontsko lečenje se može sprovoditi iz čisto estetskih razloga, u cilju poboljšanja ukupnog izgleda pacijentovih zuba. Ipak, postoje ortodonti koji radije rade na rekonstrukciji celog lica, nego da se fokusiraju samo na zube.

U lečenju nepravilnosti vilica i zuba u stomatološkoj ordinaciji Dr. Djordjević koristimo fiksne i pokretne aparate koji proizvode blagu silu kojom se prirodni zubi postavljaju u bolji, željeni položaj. Na taj način se poboljšava zdravlje Vaših zuba i dobija lepši, prirodniji osmeh.

Savremena ortodoncija

Upotreba digitalnih modela u ortodonciji sve je veća što industrija više konvertuje analognu arhivu u digitalnu. Univerzitet u Minesoti, SAD, nedavno je razvio trodimenzionalne zubne modele za kompjutersku simulaciju lečenja, koji se mogu upotrebiti da bi se smanjilo ulaganje ljudskih resursa u planiranje ortodontskog lečenja. Ova softverska alatka ima mogućnost automatskog segmentiranja jednog zuba od drugog, kao i desni. Digitalnu laboratoriju trenutno koristi mnogo ortodontskih specijalista, ali one mogu biti veoma skupe. Ovaj softver pruža efikasan i štedljiv metod za završavanje procesa segmentacije.

Metode ortodoncije

Za sve ukupno ortodontsko lečenje, uobičajeno se metalne žice ubace u ortodontske proteze koje se prave od nerđajućeg čelika ili od lepše keramike. Žice utiču na držače i obrnuto, kako bi se zubi namestili u željenu poziciju.

Dodatne komponente - uključujući pokretna pomagala (zubne ploče), držače na glavi, pomagala za širenje i druga - takođe se mogu koristiti da bi se pomerili zubi i vilične kosti. Funkcionalna pomagala, na primer, koriste se za pacijente od 5 do 14 godina u cilju izmene dimenzija vilica i odnosa između dve vilice ukoliko se promene. Ova terapija, pod nazivom dentofacijalna ortopedija, često prethodi terapiji sa fiksnom multibreket protezom, kako bi se zubi izjednačili i prepravila okluzija.

Ortodoncija je stomatološka studija koja se tiče lečenja nepravilnog zagrižaja i krivih zuba. Ortodontsko lečenje može pomoći da se zubi fiksiraju i nameste u pravilne pozicije. Ortodonti obično koriste proteze i ritejnere. Postoje, međutim, i ortodonti koji rade na rekonstrukciji celog lica, a ne isključivo zuba. Posle aktivnog ortodontskog lečenja, pacijenti će obično da nose proteze koje će držati zube u boljim pozicijama dok se kost oko njih ponovo formira. Takve proteze se obično nose neprekidno određeni period, od par dana do jedne godine, zatim povremeno (recimo tokom noći) onoliko dugo koliko preporuči ortodont. Moguće je da zubi ostanu poravnati i bez redovnog nošenja proteze.

Ipak, postoji mnogo razloga zbog kojih će se zubi pritiskati kako pacijent bude stario, bilo da je ta osoba ikada imala ortodontsko lečenje ili ne, pa nema garancije da će zubi ostati ravni i bez proteze. Iz tog razloga mnogi ortodonti prepisuju noćno ili povremeno nošenje proteze još dugo vremena posle ortodontskog lečenja. Odraslim pacijentima će verovatno biti potrebno doživotno nošenje proteze.