Koristimo internet kolačiće (cookies) i poštujemo Vašu privatnost kako bi imali optimalno iskustvo na našoj web strani.

Sinus lift - Podizanje dna sinusa

Sinus lift je oralno-hirurški zahvat podizanja dna sinusa u svrhu nadogradnje kosti potrebne za ugradnju zubnih implantata. Ukoliko se pacijent odluči za implanto-protetsko rešenje zbrinjavanja bezubosti u gornjoj vilici, jedna od čestih prepreka jeste nedostatak kosti u bočnoj regiji. Tu se nalaze maksilarni sinusi, te ukoliko je prošao duži vremenski period od vađenja zuba, sinus može pneumatizacijom uzrokovati resorpciju kosti.

Cilj zahvata je da se ispuni deo sinusne šupljine biomaterijalom koji će vremenom okoštati i činiti čvrste temelje za buduće implantate. Tako delimično ispunjen sinus neće imati nikakvih negativnih uticaja na fiziološke funkcije sinusa i zdravlje pacijenta.

Implantat mora biti ugrađen u kost celom svojom dužinom. Stoga, u zavisnosti od količine raspoložive kosti, zahvat podizanja dna sinusa možemo podeliti na osteotomski i na standardni sinus lift. Takođe, implantati se mogu postavljati uoči samog sinus lifta i imamo takođe odlozenu implantaciju, posle 6-9 meseci u zavisnosti od situacije.

Osteotomski sinus lift

Ova tehnika se izvodi istovremeno sa ugradnjom implantata. Osteotomska tehnika je dobila ime po instrumentu koji se koristi za podizanje sinusa. Zahvat se izvodi kada imamo dovoljan volumen kosti za ugradnju implantata, ali ipak nedostaje oko 2 mm do potpune dužine implantata. Osteotomom, koji je istog promera kao i implantat, lagano odignemo membranu sinusa i taj prostor, pre postavke implantata, ispunimo veštačkom kosti koja će okoštati zajedno sa implantatom u potrebnom periodu oseointegracije pre postavljanja krunica ili mostova.

Standardni sinus lift

Kada nedostaje veći volumen kosti radi se zahvat podizanja dna sinusa bočnim pristupom, takozvana lateral window tehnika. Zahvat se i dalje izvodi u usnoj šupljini stoga ništa nije vidljivo na licu pacijenta. Ukoliko raspoloživa količina kosti dozvoljava stabilnu postavu implantata, uz zahvat podizanja dna sinusa radi se i istovremena ugradnja implantata. Ako nedostaje kosti u toj meri da implantat nije moguće stabilizovati, radi se sinus lift sa odloženom implantacijom, u suprotnom postoji velika opasnost od gubitka implantata i neuspelog sinus lift zahvata sa brojnim komplikacijama poput upale sinusa, gnojenja i slično. Stoga je najbolje da oralni hirurg svojim znanjem, iskustvom i detaljnom analizom svakog slučaja ponaosob proceni koji tip zahvata je Vama potreban.

Biomaterijali koji se koriste kod sinus lift zahvata

Da bi se ispunio željeni volumen sinusa koji će okoštati, koriste se iskljucivo materijali koji su biokompatibilni. Ukratko, za augmentaciju sinusa može se koristiti pacijentova kost ili veštačka kost (sinteticki koštani zamenici) te PRP / PRF metoda faktora rasta kao pomoć pri zarastanju ili biomembrane za stabilizaciju ugruška i koštanog zamenika. Svi ti materijali će vremenom resorbovati, tako da remodelacijom kosti dobijamo novu čvrstu koštanu masu koja će podneti sve sile žvakanja koje se prenose preko implantata na okolnu kost.

Sinus lift-komplikacije

Komplikacije kod sinus lift zahvata su zaista vrlo retke. Sam zahvat se rutinski obavlja u sklopu implantološke terapije ili kao preimplantološka priprema za ugradnju implantata. Takođe, sam zahvat je potpuno bezbolan i izvodi se u lokalnoj anesteziji. Najčešca komplikacija, koja se može dogoditi za vreme operacije, je pucanje membrane koja obavija unutrašnji sloj sinusa. Ukoliko se perforacija na membrani ne sanira odmah, postoji velika opasnost od "izlivanja" veštačke kosti u sinusnu šupljinu, što dovodi do upale sinusa i neuspelog sinus lift zahvata. Ova komplikacija se dosta često događa jer ponekad zdrava sinusna membrana može biti debljine od samo 0.16 mm do 2-3 mm u proseku. Postoji velika individualna varijabilnost u debljini membrane. Ako se i dogodi pucanje, brzom sanacijom različitim tehnikama pacijent neće imati nikakvih problema.

Komplikacija koja se može dogoditi posle hirurškog zahvata jeste postoperativni sinuzitis, zbog niza razloga, a najčešce se radi o probijanju implantata ili koštanog biomaterijala u sinusnu šupljinu nepažljivim rukovanjem, prodorom infekcije iz usne šupljine ili ako se zahvat izvodi na bolesnom sinusu. Jedan od preduslova za sinus lift zahvat je da pacijent ima fiziološki zdrave, "prozračne" sinuse. Ukoliko od ranije postoji neka bolest sinusa, pre zahvata se pacijent mora posavetovati sa otorinolaringologom. Nepoštovanje tog protokola može dovesti do još teže upale sinusa.

Zaključak

Sinus lift je zahvat koji se rutinski izvodi u stomatologiji već dugi niz godina. Bezbolan je i koristi se za dobijanje povoljnih biomehaničkih uslova za normalnu funkciju žvakanja hrane. Ukoliko zahvat izvodi iskusan hirurg uspešnost operacije je izuzetno visoka, a komplikacije se po pravilu jako retko pojavljuju.