Koristimo internet kolačiće (cookies) i poštujemo Vašu privatnost kako bi imali optimalno iskustvo na našoj web strani.

Proteza

Proteza, takođe poznata i kao veštački zubi, jeste protetska nadoknada izgrađena da bi se zamenili zubi koji nedostaju i koje podržavaju okolna meka i tvrda tkiva usne duplje. Standardne proteze se mogu vaditi, ali postoji više vrsta od kojihe se neke oslanjaju na povezivanje ili pričvršćivanje na zube ili zubne implantate. Postoje dve osnovne kategorije proteza, zavisno od toga da li se koriste da zamene zube koji nedostaju na mandibularnom ili maksilarnom luku.

Prednosti proteza

Proteze mogu pomoći u sledećem:

  • Mastikacija, tj. žvakanje se poboljšava time što se na površinu bez zuba postavlja proteza
  • U estetici jer prisustvo zuba obezbeđuje prirodni izraz lica, a nošenje proteze obezbeđuje podršku usnama i obrazima i ispravlja upali izgled usled gubitka zuba
  • Bolji izgovor reči koje sadrže piskave ili strujne suglasnike, posebno zamenom prednjih zuba
  • Veća samouverenost

Pokretna parcijalna proteza

Pokretne parcijalne proteze su namenjene pacijente kojima nedostaju zubi na jednom od lukova.

Parcijalna pokretna proteza namenjena je pacijentima kojima delimično nedostaju zubi i koji žele da naprave veštačke zube iz funkcionalnih ili estetskih razloga, a koji ne mogu imati most iz brojnih razloga kao što je, na primer, nedotatak neophodnih potpornih zuba ili iz finansijskih razloga.

Totalna proteza

Totalnu protezu koriste pacijenti kojima nedostaju svi zubi u jednom od lukova (maksilarnom tj. gornjem ili mandibularnom tj. donjem).

Retencija

Retencija je princip koji opisuje koliko dobro se proteza drži da se ne bi pomerala vertikalno u smeru suprotnom od smera postavljanja. Što je bolji kontakt površine proteze sa mukozom, to će retencija biti bolja (kod pokretnih proteza kukice veoma utiču na zadržavanje), jer će zategnutost, sisanje i trenje spečiti da se osnova proteze odvoji od površine mukoze. Važno je imati u vidu da je za dobro naleganje potpune maksilarne proteze rubno zaptivanje najvažnije. Tehnologija implantata uveliko poboljšava iskustvo pacijenata u nošenju proteza time što pruža veću stabilnost i sprečava trošenje kosti. Implantati takođe mogu pomoći faktor retencije. Na implantate se mogu prikačiti mali dodaci koji će zatim uleći u modifikovanu osnovu proteze i omogućili izuzetno povećanu retenciju. Između ostalog, takvi dodaci uključuju i metalnu žicu ili druge atačmene.

Preporučuje se svakodnevno čišćenje proteze. Na protezu se može nahvatiti plak i kamenac kao i na prirodne zube. Čišćenje se obavlja hemijskim ili mehaničkim sredstvima.