Koristimo internet kolačiće (cookies) i poštujemo Vašu privatnost kako bi imali optimalno iskustvo na našoj web strani.

Aktivni ugalj: Trend koji ostećuje zube u postupku izbeljivanja

Aktivni ugalj je proizvod koji se dobija hemijskim putem iz biljaka kao sto su ljuske badema, kora od kokosa, mineralni ugalj itd.

Već neko vreme aktivni ugalj je jako popularan sastojak mnogih proizvoda, kao što su razne maske za kožu, sapuni pa čak i hrana.

Aktivni ugalj je čak postao glavni sastojak u mnogim kozmetičkim proizvodima, a u poslednje vreme je sve češći u pastama za zube, gde se reklamira kao efikasan izbeljivač zuba.

KAKO AKTIVNI UGALJ UTIČE NA ZUBE?

Američka stomatološka asocijacija (ADA), izdala je saopštenje da ne postoje naučni dokazi da bi ovaj sastojak bio podržan kao sredstvo za izbeljivanje zuba, čak naprotiv, da doprinosi lošijoj boji zuba.

Naime, aktivni ugalj je visoko abrazivan i higroskopan, i izaziva ireverzibilna oštećenja na površini zuba (gleđi), povlačenje desni i izraženu osetljivost zuba. Tako nastala oštećenja na gleđi se ne mogu popraviti i posledice su trajne.

Da bi izbegli opasnosti od oštećenja, treba biti jako oprezan sa novim trendovima. Izbeljivanju zuba treba prići sa puno pažnje i pre svega treba razmišljati o personalizovanom tretmanu za svakog pacijenta i na osnovu toga izabrati pravu metodu izbeljivanja.

Da vam pomognemo na tom putu, očekujemo Vas u našoj ordinaciji, gde možete dobiti profesionalnu konsultaciju, svetlije zube i prirodan osmeh uz strogo kontrolisane metode izbeljivanja zuba.