Koristimo internet kolačiće (cookies) i poštujemo Vašu privatnost kako bi imali optimalno iskustvo na našoj web strani.

Da li nam je potreban Fluor?

Fluor je 13 najčešći mineral, može da se nađe u prirodi u svim vodenim izvorima uključujući i okean. Fluorizacija pijaće vode je počela 1940 godine i to je verovatno najveće otkriće, ne samo zato što je dokazano da fluor utiče na smanjenje karijesa kod dece i odraslih,nego i zato što čak moze da dovede do reparacije zuba kod početnog karijesa, čak i situacijama pre nego što karijes postane vidljiv.

Poznato je da fluor u niskim dozama u plaku i pljuvački inhibira demineralizaciju gleđi (gleđ je površinski deo zuba). Fluor deluje preventivno tako što negativno utiče na metaboličku aktivnost kariogenih bakterija.

Takođe, studije pokazuju da niske doze fluora nisu štetne.

  • Fluor moze biti prisutan u hrani i vodi.
  • Fluor je sastavni element pasti za zube i tečnosti za ispiranje usta.
  • Postoje paste, gelovi i pene sa visokom koncentracijom fluora, koji se nanose na zube u ordinacijama (profesionalna upotreba),i to samo ograničen i strogo kontrolisan vremenski period.
  • Takođe je moguća i suplementacija fluorom u vidu tableta i gelova i može biti prepisana od strane stomatologa.

Obično je predviđena za decu gde pijaća voda ne sadrži dovoljno fluora.

Upotreba fluora je bezbedna i korisna kada se koristi pravilno, a isto tako može biti štetna u visokim dozama. Iz tih razloga je jako bitno da roditelji nadgledaju upotrebu fluora kod svoje dece i da se proizvodi sa fluorom drže na bezbednom mestu, daleko od domašaja dece, posebno one ispod 6 godina.