Koristimo internet kolačiće (cookies) i poštujemo Vašu privatnost kako bi imali optimalno iskustvo na našoj web strani.

Da li izbeljivanje zuba nosi neke rizike?

Pacijenti obično postavljaju nekoliko pitanja kada pričamo o beljenju zuba: Zašto zubi vremenom tamne i menjaju boju i postaju žući? Da li ih treba izbeljivati ili ne, ili da li ja mogu da izbelim zube?

Ukoliko ste odlučili da izbelite zube, ovo je pravi članak za Vas.

Pre svega, normalno je da godinama zubi postaju tamniji, takođe deo strukture zuba koji se zove dentin takođe tamni vremenom. Boja dentina se reflektuje kroz glednje prizme i dovodi do efekta da zub izgleda tamnije. Takođe, loše navike kao što je konzumiranje cigareta, kofeina u velikim količinama ili crvenog vina dovodi do prebojavanja zuba.

Stvari koje treba da sanirate pre izbeljivanja zuba:

  • zapaljenja desni i bolesti desni
  • karijese i oštećene plombe
  • eksponirane korenove zuba
  • polomljene zube

Šta se u stvari dešava u toku beljenja zuba?

U stvari dolazi do hemijskog procesa gde se kiseonik iz hidrogen peroksida oslobađa i ulazi u dentinske kanalice, samim tim zubi postaju belji i svetliji. Sada se taj svetliji dentin koji je primio kiseonik iz vodonik peroksida providi kroz gleđne prizme.

Takođe treba da znate da beljenje zuba treba da radi isključivo stomatolog u ordinaciji ili da se primeni kućno beljenje, ali po uputstvima stomatologa.

Profesionalno beljenje se radi u ordinaciji i stomatolog kontroliše ceo proces i mogućnost ostecenja zuba skoro da ne postoji.

Kućno beljenje se izvodi sa folijama koje se izrađuju individualno za svakog pacijenta ponaosob i sa gelom koji dobijate od stomatologa i sa uputstvima koja se moraju poštovati. Gel se čuva u frižideru i noću se unosi u folije i drži par sati u toku noći.

U zavisnosti od vrste gela, proces se izvodi jednu ili dve nedelje, sa obaveznim kontrolama u stomatološkoj ordinaciji, radi procenjivanja efekta beljenja.

Ukoliko se odlučite za beljenje zuba, takođe morate znati, da dve nedelje posle beljenja treba izbegavati obojenu hranu i pića.

Ako imate još neka pitanja povodom beljenja zuba, možete pozvati ordinaciju i zakazati pregled na kome ćemo Vam razjasniti sve nedoumice u vezi sa beljenjem zuba.