Kako nauciti decu da peru zube?

2019-12-04 15:39:09

Više od 40% dece predškolskog uzrasta ima karijes.To je jako visok procenat, i prema nekim istraživanjima, zubni karijes je na prvom mestu od svih obolenja koja imaju današnja deca. Karijes je pet puta češći u ranom detinjstvu od astme i čak sedam puta od povišene temperature (American Academy of Pediatrics).
Naša uloga kao roditelja je da deci stvorimo naviku, i učimo ih kako pravilno i redovno da peru zube. Kod dece postoji 20 mlečnih zuba. Potrebno je otprilike 3 godine, da svi mlečni zubi izniknu, a sa 12-13 godina oni potpuno bivaju zamenjeni sa stalnim zubima.
Mlečni zubi ustvari predstavljaju "vodice" za stalne zube i jako je bitno da se pravilno održavaju i sačuvaju jer istovremeno predstavlaju čuvare prostora za stalne zube. Takođe, loše održavani mlečni zubi mogu izazvati razne infekcije, nelagodnosti i probleme u ishrani i govoru.
Čak i pre nego što prvi zub izbije, roditelji treba da počnu sa održavanjem oralne higijene kod njihovih mališana. Znači, roditelji bi trebali da sa mekom gazom i vodom čiste desni, a čim se prvi zubi pojave, treba koristiti male dečije četkice i vodu i to posle svakog obroka.

Postoji jedno pravilo koje treba da zapamtite (ukoliko nema zuba, ne koristi se pasta).
Izbijanje prvog zuba kod vaše bebe dešava se obično nešto pre 6-7 meseca.
Preporučuje se prva poseta zubaru oko prvog rođendana.
Čim prvi zubi počnu da niču, pravo je vreme da počnete sa uspostavljanjem rutine pranja zuba dva puta dnevno, ujutru i uveče. Koristite meku četkicu sa malim radnim delom i malo vode, da bi uklonili naslage sa zuba.
Takođe, budite obazrivi sa pastom, sve dko dete ne nauci da ispere i ispljune.
Kada dete napuni 2-3 godine, pravi je momenat da počnete polako da ga podučavate kako se peru zubi, ali to ne znači da ce ono samo moći da dobro opere zube pre 8-9 godine. Sve do tog uzrasta nisu razvili fine motoričke sposobnosti.
Stvar je u tome sa detetu stvorite naviku pranja zuba!