O zubima i automobilima

2019-12-04 15:52:19

Najveci broj ljudi ne voli da ide kod zubara,(mi to i govorimo pacijentima) i ja lično to mogu da razumem.

Dakle, zašto mi posećujemo stomatologa, mnogo češće nego ostale doktore?! Zato što su naši zubi, deo tela koji ne zarasta i ne regeneriše se.

Sa dvanaest godina dobijamo sve stalne zube i oni bi trebalo da nam traju čitav životni vek. Od 1900 godine pa do danas, životni vek se duplirao-živimo čak 40 godina duže nego na početku prošlog veka, što znači da očuvanje zuba i njihovih potpornih struktura postaje jako bitno. Znači moramo da obratimo pažnju koliko dobro održavamo zube i koliko je kvalitetan profesionalni tretman koji dobijamo od našeg stomatologa.

Sada cemo povući analogiju između našeg tela (koje je najkomplikovaniji sistem koji postoji u prirodi) i automobila. Ukoliko više brinemo o našim kolima: sipamo kvalitetno ulje i gorivo, redovno menjamo filtere, i proveravamo motor kod najkvalifikovanijih mehaničara, samim tim naš automobil će duže trajati, dobro će raditi i manje će mu padati vrednost. Neki automobili su tako dobro očuvani da postaju Klasici koji zadivljuju svojom lepotom.

Sličnost naših zuba sa prethodnim tekstom leži u tome da zubi moraju da traju 80-90 godina, ponekad čak i više i da ispunjavaju svoju ulogu kao sredstvo za žvakanje hrane(početak digestivnog sistema) i socijalni faktor.

Naše zube možemo da održavamo na dva načina: da ih popravimo kada se pokvare ili da preveniramo nastanak bilo kakvog problema (bol ili lom zuba). Svi znamo da je prevencija najbolje i na kraju najeftinije rešenje, ali isto tako i kvalitet tretmana koji dobijate u stomatološkoj praksi je jako bitan. Mi smo svi različiti i i stomatolog potroši dosta vremena da bi upoznao individualne karakteristike svakog od pacijenata. Samim tim zaklučuje šta bi za svakog pacijenta ponaosob bilo najbolje. Time dobijate personalizovani tretman koji se ne odnosi samo na trenutne probleme ,nego što je najvažnije trudimo se da otkrijemo srž problema. Ovakav pristup dovodi do toga da ponekad produžava vek Vaših zuba čak 10-15 godina.

Na kraju, nismo mnogo pričali o plombama, krunama, mostovima ili implantatima, ustvari to je samo sredstvo koje nam pomaže da dođemo do zdravog i lepog osmeha. Stomatologija je vid prevencije kroz naučno dokazanu profilaksu, i učenje o svakom pacijentu ponaosob u cilju pronalaženja načina za dugotrajno očuvanje orofacijalnog sistema (personalizovan tretman). Unapredite kvalitet života i smejte se od srca!