Škripanje zubima je prava noćna mora za zube

2019-12-04 15:44:51

Svaka peta osoba u snu škripi zubima-posledice mogu biti ozbiljne za zube i vilicu, a nastaju i neugodni bolovi.

Spavamo, čvrsto stežemo zube, vilica i mišići rade-svaka peta osoba u snu nesvesno škripi zubima. Najčešći uzrok je stres, a nešto ređe krivi zubi ili bolesti vilice. Škripanje u zrelom dobu može imati vrlo neugodne posledice, dok kod dece koja imaju mlečne zube nije zabrinjavajuće.

Stomatolozi su izračunali da se pritisak koji vršimo na zube škripanjem može uporediti sa teretom od 150 kg. Zavisno od trajanja stiska, škripanje ima štetne posledice za zube i vilicu a može dovesti i do glavobolje i bolova u leđima. Najveći problem je u tome što većina zajedno sa stiskanjem pomera i donju vilicu što može oštetiti i najtvrđu zubnu gleđ.

Zubi koji su pod najvećim opterećenjem mogu se prepoznati po posebnom sjaju, a zubi kojima je oštećena gleđ su osetljivi na toplo, hladno, slatko, kiselo. Tipičan simptom je i bol u vilici nakon buđenja, a dugotrajno i intenzivno škripanje dovodi i do bolova u mišićima žvakanja koji su povezani sa mišićima vrata i ramena.

Kako prestati?

Na tržištu postoje različite plastične zaštite za zube, a najdelotvornije su one koje su napravljene po meri i u potpunosti odgovaraju određenoj vilici(zagrižajni splintovi). Međutim najbolje dugotrajno rešenje je otklanjanje uzroka škripanja u čemu mogu pomoći tehnike opuštanja ili postepeno smanjenje svakodnevnog stresa uz češći odmor.

Škripanje nakon stresnog životnog perioda može nestati i samo od sebe, ali stomatolozi upozoravaju da škripanje ne treba shvatati olako. Ukoliko simptomi ne prestanu ili vas partner više puta upozori na noćno škripanje, potražite pomoć stomatologa. Škripanje je posebno zabrinjavajuće kod mladih jer može dovesti do deformacija i dugoročnih problema osnovnog funkcionisanja muskulature i zglobova.