Uklanjanje plaka

2019-12-05 10:19:26

Plak je žućkasti lepljivi sloj koji se formira na zubima i desnima i može se videti na spoju desni i zuba. Bakterije iz plaka i kamenca pretvaraju ugljene hidrate iz hrane (npr. šećer) u kiselinu koja demineralizuje zube i uzrokuje karijes. Svakodnevno čišćenje zuba četkicom i koncem uklanja kamenac i može sprečiti njegovo nakupljanje na zubima. Kamenac može uzrokovati i iritaciju gingive (gingivitis) čineći je crvenom, osetljivom i uzrokujući česta krvarenja. U nekim slučajevima desni se odvajaju od zuba (povlače se), ostavljajući prostore da se pune bakterijama i gnojem. Ako se to stanje ne leči, kosti oko zuba mogu propasti. Zubi mogu postati labavi ili se moraju izvaditi zbog periodontalne bolesti, većinom kod odraslih. Uravnotežena pravilna ishrana može sprečiti propadanje zuba i periodontalne bolesti. Međunarodna stomatološka federacija (FDI World Dental Federation) prmovisala je hranu poput sirovog povrća, jogurta, sira ili voće kao hranu koja je zdrava za zube, što je potvrdila i Američka stomatološka asocijacija (ADA).

Korišćenje zubnog konca veoma je bitan element oralne higijene jer uklanja plak i kamenac i sprečava raspadanje ostataka hrane zaglavljene između zuba. Raspadanje hrane i kamenac uzrokuju iritaciju desni i uzrokujući često krvarenje desni. Kisela hrana na zubima može demineralizovati zube, ponekad uzrokujući karijes. Temeljno čišćenje zubnim koncem preporučuje se najmanje jednom dnevno, poželjno pre pranja četkicom, tako da zubna pasta može lakše da prodre između zuba i pomogne njihovu remineralizaciju, spreči povlačenje i oboljenje desni i karijes na površinama između zuba.

Preporučuje se da se koristi dovoljno konca, obično 25 cm i više sa 8 cm do 10 cm zategnutog konca koji se provlači između zuba. Konac se zatim obmotava oko srednjeg prsta i/ili kažiprsta, sa potporom palčeva. Konac se zategne, a zatim se lagano povlači gore i dole između svakog zuba. Važno je preći koncem i ispod vidljivih površina, uvijajući konac oko svakog zuba umesto pokreta na gore i na dole na desnima koje su osetljivije od zuba. Krvarenje desni je uobičajeno kod prvog korišćenja konca, ali će vremenom očvrsnuti. Treba koristiti neupotrebljen deo konca za svaki zub posebno. Uklanjanje konca između zuba zahteva upotrebu istog pokreta „napred-nazad“ kao i pri korišćenju konca, ali lagano dovodeći konac duž šupljina između zuba.